Pagini

marți, 12 iunie 2012

Spirale cu smantana

Dupa reteta americana Sour Cream Twist, din minunata carte Mennonite Country-Style Recipes & Kitchen Secrets (din ale carei secrete as vrea sa va pot impartasi si voua pe viitor, intr-o pagina separata). Un desert usor crocant in care aroma de scortisoara, din umplutura, se imbina bine cu aroma de portocale, din glazura. Chiar se poate servi impreuna cu feliute de portocale, parerea mea...

Ingrediente aluat:
1/2 cana apa calduta,
1 lingura drojdie uscata,
1lingura zahar,
1 cana smantana mai grasa,
1/4 cana zahar,
1 lingurita sare,
2 oua, batute usor,
125 g margarina, moale,
5 cani-5 si 1/2 cani faina.
Umplutura:
3 linguri de unt moale, pt. uns foaia,
1/2 cana zahar,
2 lingurite scortisoara.
Glazura de portocale:
2 cani zahar pudra,
2 linguri margarina, moale,
3 linguri suc de portocale.
Puteti inlocui smantana cu lapte acru, dar mai adaugati 80 g margarina.
Folositi o cana de 250 ml pentru a masura ingredientele. 
Mod de preparare: Se pune drojdia intr-un bol, se amesteca cu 1 lingura zahar si se adauga apa calda. Se lasa sa creasca, 5 min. Se amesteca smantana cu zaharul, sarea, ouale batute usor si margarina moale. Se adauga si drojdia si se amesteca bine. Se adauga si faina, treptat. Se framanta pana se obtine un aluat moale si elastic. Se unge cu putin ulei deasupra, sa nu se usuce, se acopera si se lasa sa creasca, pana se dubleaza. Apoi se intinde foaie dreptunghiulara cu latimea de 20 cm. Se unge foaia cu unt moale. Se amesteca ingredientele pentru umplutura si se presara pe jumatate din foaie. Se acopera partea cu zahar cu cealalta parte, indoindu-se foaia  pe jumatate. Se apasa usor o parte peste cealalta, apoi se taie in fasii, pe verticala, la 2,5 cm distanta. Se rasucesc usor fasiile,  in forma de spirala, tinand de ambele capate. Se pun pe o tava acoperita cu hartie de copt si se lasa din nou sa creasca, pana se dubleaza. Se coc la foc potrivit, timp de 12-15 minute. Se combina ingredientele pentru glazura si se toarna peste spirale, cat sunt inca calde. Ies in jur de 36 de spirale.
Pofta buna!



7 comentarii:

  1. Cred ca sunt foarte bune! Si scortisoara, si portocala, si ceai...mmmm!Pe terasa?
    Cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te invit cu mare drag, Gina! Ce terasa, avem o curte intreaga, un cadru f. pitoresc, chiar pe malul apei!

      Ștergere
  2. Arome foarte imbietoare aici la tine.Si sunt asa de frumoase aceste spirale.
    pupici!

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi plac rasucitele astea,imi place bucataria ta,tot ce am gasit in ea ,,,,si nu-ti spun cat de mult ador locul unde locuiesti,,,,,,este o zona superba,superba,desi imi pare tare rau ca sunt cativa ani buni de cand nu am foast pe acolo,dar ce sa facem,asa-i viata.
    Iti doresc o zi frumoasa!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Mirela, sunt incantata de cunostinta! Ma bucur sa aud ca ai fost prin locurile astea si iti sunt dragi! Multumesc de comentariu si bun venit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gabriela,am fost casatorita in Rebrisoara.Dar ce sa faci,nu toate sunt cum iti doresti.
      Te pup si ma bucur de prezenta ta in bucataria mea,oricum locurile si vechii prieteni de acolo tot dragi imi raman.

      Ștergere