Pagini

duminică, 18 aprilie 2021

Tort cu mentă și ciocolată

 

Dacă doriți un tort fără fructe, dar bun, vă propun o combinație între prăjitura cu mentă și ciocolată și tortul Trio de ciocolată. Mai precis, tortul conține: blat cu cacao, strat cu ciocolată amăruie, strat cu ciocolată albă, blat cu mentă și cremă de mentă. Frumos, cremos și delicios.  

Ingrediente blat cacao:

  • 4 ouă,
  • 5 linguri zahăr,
  • 3 linguri făină,
  • 2 linguri cacao,
  • 1 linguriță esență vanilie.
Blat mentă:

  • 4 ouă,
  • 4 linguri zahăr,
  • 4 linguri făină,
  • 1 linguriță esență mentă,
  • câteva picături colorant alimentar verde.
Straturile de ciocolată:
  • 500 ml frișcă lichidă,
  • 500 ml lapte,
  • 4 gălbenușuri,
  • 90 g zahăr,
  • un praf de sare,
  • 2 lingurițe vanilie de Bourbon,
  • 20 g gelatină înmuiată în 150 g ml apă rece
  • 200 g ciocolată albă
  • 200 g ciocolată amăruie
Crema de mentă:
  • 200 g unt, moale,
  • 180 g zahăr,
  • 5 linguri făină,
  • 2 ouă,
  • 350 ml lapte,
  • 1 lingură zahăr pudră vanilat (sau după gust),
  • 1 linguriță esență mentă,
  • câteva picături colorant alimentar verde.
Decor:
  • 150 ml frișcă lichidă,
  • 1 lingură zahăr pudră vanilat,
  • 30 g ciocolată cu mentă și lămâie, rasă.
Mod de preparare:
Blaturile se prepară la fel ca la prăjitura cu mentă și ciocolată, doar că se coc în tavă rotundă, cu diametrul de 26 cm.
Pentru straturile de ciocolată se procedează astfel:
  • Se bate frișca (mai moale) și se pune la frigider.
  • Într-o crăticioară se bat gălbenușurile, ușor, se adaugă zahărul, sarea și laptele și se pun la foc mic, în baie marină. Se amestecă constant, până se obține o budincă. Se ia budinca de pe foc și se adaugă vanilia. Se lasă să se răcească puțin.
  • Gelatina se pune în apă rece, apoi se diluează în baie marină (atenție, să nu se fiarbă!) și se toarnă în budinca ușor călduță. 
  • În alte două crăticioare se pun ciocolatele (albă și, respectiv, amăruie) rupte în bucățele.
  • Se toarnă jumătate din budincă peste ciocolata albă și cealaltă jumătate din budincă peste ciocolata amăruie, amestecând până se omogenizează. (Puteți încălzi ușor compozițiile, dacă nu s-a topit bine ciocolata.)
  • Se împarte frișca în mod egal și se adaugă peste cele două compoziții; se bate bine cu mixerul.
Asamblare:
  • Se așază blatul cu cacao în tava cu inel, peste el se toarnă stratul cu ciocolată amăruie. Se întinde uniform și se pune tava la congelator pentru 10 minute.
  • După ce s-a întărit, se toarnă deasupra stratul cu ciocolată albă și se întinde uniform.
  • Stratul alb se acoperă cu blatul verde (cel cu mentă) și se lasă tava la frigider câteva ore (sau peste noapte), să se întărească bine tortul, înainte de a-l scoate din tavă.
Se desprinde cu grijă tortul de marginea laterală, folosind un cuțit cu lamă subțire. Se îndepărtează inelul și se pune tortul pe un platou.

Se acoperă cu crema de mentă, care se prepară astfel:
  • Se bat ouăle ușor, ca pentru omletă și se amestecă cu laptele rece.
  • Zahărul și făina se pun într-o crăticioară, se amestecă și se toarnă peste ele laptele rece. Se fierb la foc mic, amestecând mereu, până se îngroașă ca o budincă. Se lasă să se răcească.
  • Se bate untul, se adaugă o lingură de zahăr pudră vanilat (după gust), esența de mentă și colorantul verde. Se adaugă câte o lingură din budinca rece peste untul frecat, se bate puțin cu mixerul, și tot așa, până se încorporează toată budinca.
  Se îmbracă tortul cu cremă, se lasă să se întărească puțin la frigider, apoi se ornează cu ciocolată topită și frișcă. 
  Pentru un plus de aromă se rade pe deasupra puțină ciocolată cu mentă și lămâie.
      Poftă bună!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu