Pagini

luni, 7 octombrie 2013

Prajitura cu pere si ciocolata, fara faina



Iata o prajitura delicioasa, cu blat fara faina, doar cu nuca macinata, oua, ciocolata topita si unt, in care se cufunda jumatati de pere curatate. Se serveste cu frisca din smantana.
Este o adaptare proprie dupa reteta Flourless chocolate & pears cake. In reteta originala se folosesc alune de padure macinate, insa eu le-am inlocuit cu nuca macinata. Blatul este deosebit de bun, se topeste in gura, iar combinatia de ciocolata cu pere dulci-acrisoare este perfecta.





Ingrediente:

100 g unt + inca o lingura de unt pentru uns tava (sau margarina),
100 g zahar + inca 2 linguri zahar pentru presarat in tava unsa,
90 g ciocolata amaruie, rupta in bucati,
1 lingura coniac (eu am pus 3 picaturi esenta de migdale),
4 oua,
10 linguri nuca macinata,
4 pere coapte, curatate de coaja si cotor, taiate pe jumatate.
Mod de preparare:
  Imbraca o tava rotunda, cu diametrul de 26 cm, cu hartie de copt. Topeste o lingura de unt si unge hartia din tava, pe baza si pe lateral. Presara 2 linguri de zahar si tapeteaza bine tava unsa. Inlatura surplusul de zahar.
 Topeste untul si ciocolata intr-un vas, pe baie marina. Ia vasul de pe foc si adauga coniacul (sau esenta de migdale). Lasa sa se raceasca.
 Bate albusurile spuma. Separat, bate galbenusurile, adauga treptat zaharul si bate pana se albeste usor compozitia. Adauga ciocolata topita si nuca macinata.
  Adauga si spuma de albusuri, treptat, amestecand usor cu o lingura, pana se omogenizeaza. Toarna compozitia in tava si intinde-o uniform pe toata suprafata. Curata perele de coaja  si cotor, taie-le pe jumatate si aseaza-le peste blat, cu partea taiata in jos. Baga tava la cuptor la foc mic spre mediu, timp de aproximativ 40 minute, pana se inmoaie perele si se coace blatul (incearca cu o scobitoare). Dupa coacere se pudreaza cu zahar pudra cu aroma de vanilie.
  Lasa sa se raceasca putin in tava, apoi pune prajitura pe un grilaj sa se raceasca complet. Se serveste rece, cu frisca din smantana acrisoara.
 Pofta buna!

9 comentarii:

  1. Cred ca este super buna,mai ales ca este si cu pere!

    RăspundețiȘtergere
  2. O reteta minunata ! Trebuie retinuta pentru blat fara faina !Bravo...
    Te tzuc cu drag !

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce idee bună, nucă măcinată în loc de făină!

    RăspundețiȘtergere
  4. ai spus mere, ciocolata..pfiu pt mine este perfect, am fuat si eu 2 bucatele :;))) delicios!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Alice, nici nu se vede ca ai furat si tu doua bucatele!:)) Te-as servi cu mare drag! Multumesc de vizita!

    RăspundețiȘtergere
  6. Pere si ciocolata...sunt fan!! O trec pe lista, ca-mi place maxim!! Pupici multi!

    RăspundețiȘtergere