Pagini

luni, 29 octombrie 2012

Friptura de pui cu sos de rodii

M-am gandit sa prepar ceva cu rodie, fruct "plin de istorie", cu gust dulce-acrisor, foarte popular in Orientul Mijlociu, folosit cu precadere in bucataria traditionala iraniana si indiana, cunoscut pentru continutul bogat in vitamina C, B si antioxidanti. Am gasit reteta Roasted Pomegranate Chicken, adica friptura de pui frageda, la cuptor, cu un sos dulce acrisor din suc de rodii, vin alb, zeama de lamaie, putin zahar cu aroma de scortisoara, sare si piper.

duminică, 28 octombrie 2012

Tort pentru Elia

In sfarsit am ajuns sa postez tortul de la ziua Eliei, de acum o luna! Dupa lungi cautari, consultari si sugestii, m-am hotarat sa combin doua retete asa incat sa iasa un tort mare si bun care sa aiba si fructe si crema de branza alaturi de ciocolata si frisca. Cu alte cuvinte va prezint un 2 in 1, adica One Bowl Golden Yellow Cake (un blat mai mare, galben cu nuci si visine, acoperit cu o glazura din crema de branza si vanilie) si Chocolate Cherry Valentine Cake Torte (2 blaturi mai mici, cu cacao, cu crema de vanilie, ciocolata si visine) puse impreuna.

joi, 25 octombrie 2012

Rulada cu dovleac

Va place gustul de dovleac copt? Atunci puteti incerca si aceasta rulada cu blat pufos, cu aroma de vanilie, scortisoara si ienibahar, cu nuci crocante si umplutura fina de dovleac. M-am gandit sa particip cu aceasta reteta la concursul Kadiei cu tema Bostani pe toate fronturile , unde se anunta un adevarat spectacol de toamna cu aranjamente de frunze uscate, bostani decupati si retete cu dovleac.
Dovleacul se pune in tava de copt, peste el se toarna blatul si deasupra se pun nuci. Dupa coacere se rastoarna prajitura pe un prosop pudrat cu zahar, astfel incat partea cu dovleac sa fie in sus. Se ruleaza usor si...gata rulada! Se poate prepara si cu mere calite in loc de dovleac. Se serveste rece cu frisca.

miercuri, 24 octombrie 2012

Carne de porc in sos de prune si orez cu stafide

Pentru a arata utilitatea condimentelor achizitionate de la Pastai de vanilie, am ales sa particip la concursul organizat de aceasta firma in colaborare cu Caietul cu retetecu un fel principal de mancare si anume: cotlet de porc marinat intr-un sos aromat, dulce acrisor, cu ardei gras rosu, celery (sau "apio"), ceapa si pulpa de prune, cu o garnitura de orez usor condimentat, amestecat cu fructe dulci si verdeata (puteti folosi caise uscate, inmuiate in vin alb si castane de apa, din conserva, taiate feliute subtiri). Carnea se tine la marinat cel putin o ora intr-un amestec de sos de soia, dry sherry, sos de prune, ghimbir, miere si five spice. In orez se pune curry, sau pentru o culoare galbena aurie puteti pune turmeric.
Dupa reteta Pork Fillet With Tangy Plum Sauce - Australian Food.

sâmbătă, 20 octombrie 2012

Batoane cu dovleac

Va prezint noua mea descoperire: o prajitura cu bucatele de dovleac, nuci si nuca de cocos, cu aroma de vanilie, scortisoara, ghimbir si ienibahar. Se prepara usor si nu este nici foarte scumpa. Si pentru ca nu stiam cu ce sa ma prezint la Provocarea Dulce Romanie din luna octombrie, gazduita de Mihai de la Placeri simple, iata ca am dat peste reteta aceasta care este tocmai buna! Va invit cu drag sa o incercati, gustul este de neuitat! Probabil o sa va faceti provizii de dovleac in congelator, cum am facut eu dupa ce am gustat prajitura aceasta!:)))
Dupa reteta Pumpkin Bars din M.Country-Style Recipes.

duminică, 14 octombrie 2012

Tort Somloi - Retete incercate

 In cadrul Paradei retetelor incercate pe care am lansat-o in luna iunie, am incercat acest Tort Somloi delicios inscris de Angela de la Delicious Flavours. Este un tort cu 3 blaturi diferite ( cu vanilie, cacao si nuca macinata), cu o crema foarte usoara si spumoasa de vanilie, nuci si stafide. Diferenta dintre varianta mea si cea a Angelei este ca eu am inceput asamblarea tortului cu blatul de nuca, in loc sa fi pus ca baza blatul cu vanilie. Am fost foarte multumita de rezultat, tortul s-a terminat foarte repede, abia am mai prins jumatate din el a doua zi dimineata, ca sa-l pozez. Prin urmare, va invit sa-l incercati cu incredere. 

vineri, 12 octombrie 2012

File de peste la cuptor

Iata un mod mai sanatos de a consuma pestele, fara a-l praji: file de peste tinut la marinat intr-un sos, timp de 30 de minute, dat prin pesmet fin, si pus la cuptor timp de 25 minute (sau 7-8 minute pe "high", la cuptorul cu microunde). Dupa reteta Baked Fish Fillets din M.Country-Style Recipes. Poate fi servit alaturi de o garnitura de rosii cu ardei gras, ceapa si patrunjel.

sâmbătă, 6 octombrie 2012

Chec cu capsuni

Este un desert simplu, nu foarte aratos, dar foarte bun si usor de preparat. Trei arome se impletesc in acest chec si anume vanilie, migdale si capsuni. Reteta este pentru un singur chec (ceea ce a insemnat foarte putin pentru familia mea!!!), dar o puteti adapta pentru o portie mai mare, dubland cantitatile ingredientelor, mai putin faina care ar trebui crescuta doar cu jumatate din cantitatea initiala. Dupa reteta Strawberry Bread din M.Country-Style Recipes.

joi, 4 octombrie 2012

Tarta cu capsuni proaspete

La noi in zona, capsunile au facut cel de al doilea rod. Nu au fost atat de mari ca primele, dar destul de dulci si bune. Unele au mers la dulceata, altele la congelator si din capsuni proaspete m-am gandit sa fac o tarta. Cautand o reteta am dat peste Fresh Berry Pie din M.Country-Style Recipes, adica o tarta cu o foaie simpla din faina, margarina si lapte, cu o umplutura dulce acrisoara de capsuni proaspete si presarata cu firimituri (crumbs) de biscuiti amestecati cu margarina topita. Puteti folosi si mure, afine sau zmeura in  loc de capsuni.

Dulceață de capșune

Capșunele au fost din cel de al doilea rod, culese din Poiana Cătuneni ( un sătuc de lângă Ilva Mare pierdut undeva pe un deal, "vecin cu cerul" cum spunea cineva). Nu au fost foarte mari, dar destul de bune și dulci, așa încât la aproximativ 6 kg de capșune am adăugat doar 3,5 kg de zahăr. Am obținut 16 borcane mici ( de 300-400g) de dulceață bună,cu o aromă autentică de capșune!

luni, 1 octombrie 2012

Escalop de peste

Iata un alt mod de a consuma carnea de peste si anume taiata fasii, amestecata cu pesmet din biscuiti sarati, oua, ardei gras, ceapa, patrunjel verde si condimente. Reteta originala se prepara cu carne de stridii, insa eu am pus file de merlucius,  taiat bucatele.
Dupa reteta Scalloped Oysters din M.Country-Style Recipes.