Pagini

miercuri, 24 octombrie 2012

Carne de porc in sos de prune si orez cu stafide

Pentru a arata utilitatea condimentelor achizitionate de la Pastai de vanilie, am ales sa particip la concursul organizat de aceasta firma in colaborare cu Caietul cu retetecu un fel principal de mancare si anume: cotlet de porc marinat intr-un sos aromat, dulce acrisor, cu ardei gras rosu, celery (sau "apio"), ceapa si pulpa de prune, cu o garnitura de orez usor condimentat, amestecat cu fructe dulci si verdeata (puteti folosi caise uscate, inmuiate in vin alb si castane de apa, din conserva, taiate feliute subtiri). Carnea se tine la marinat cel putin o ora intr-un amestec de sos de soia, dry sherry, sos de prune, ghimbir, miere si five spice. In orez se pune curry, sau pentru o culoare galbena aurie puteti pune turmeric.
Dupa reteta Pork Fillet With Tangy Plum Sauce - Australian Food.

Ingrediente:
1 kg cotlet de porc,
 aprox.2 linguri ulei,
1 catel de usturoi, pisat,
2 ardei grasi rosii, taiati bucati mai mari,
2 cepe, taiate mai grosier,
4 tulpini de telina Apio (celery), taiate bucati mai mari.
Sosul aromat de prune:
825 g prune rosii din conserva,
1/2 lingurita ghimbir pudra (sau puteti folosi 1 lingura ghimbir proaspat razuit),
1/4 cana vin alb mai vechi (dry sherry),
1 lingura sos de soia,
1 lingura sos hoi sin (sos cu amidon, otet, sare, usturoi, ardei iute, apa, zahar, soia, specific bucatariei chinezesti),
1 lingura sos de prune (sos vascos din prune dulci, zahar, otet, sare, ghimbir si boia de ardei),
1 lingura miere,
1/2 lingurita pudra de five spice.
Garnitura de orez:
1/2 cana stafide (sau caise uscate, taiate bucati mici),
1/2 cana vin alb,
6 cani de apa,
2 cuburi concentrat de pui,
1 cana orez brun,
1 cana orez alb (folositi un orez care nu se lipeste),
1/2 lingurita curry ( sau 1/2 lingurita turmeric),
4 fire ceapa verde, taiate bucatele mici,
optional,1/4 cana patrunjel verde tocat.
(Daca alegeti varianta cu caise puteti adauga si 1/4 cana castane de apa, scurse, taiate feliute subtiri.)
Folositi o cana de 250 ml pentru a masura ingredientele.
Mod de preparare: se scurg prunele, se pastreaza zeama. Se scot samburii, iar prunele se pun intr-un vas si se maruntesc cu un blender, sau cu un robot de bucatarie. Se lasa de-o parte. Separat se prepara marinata amestecand o cana din zeama de la compot cu vinul, sosul de soia, sosul hoi sin, sosul de prune, mierea si condimentele (daca folositi ghimbir proaspat, stoarceti putin suc de ghimbir si adaugati in marinata). Se taie carnea felii subtiri si se pune la marinat in sosul de mai sus, cel putin o ora. Se incalzeste uleiul intr-o cratita incapatoare, se adauga usturoiul pisat, apoi legumele taiate bucati mai mari. Se lasa sa sa patrunda usor, apoi se scot pe o farfurie. Se scoate  carnea de la marinat, se scurge si se pune la prajit in uleiul de la legume (eventual se mai adauga putin ulei). Dupa ce carnea este patrunsa bine, se pun din nou legumele, apoi sosul in care a stat carnea si pulpa de prune. Se fierbe acoperit, la foc mic, timp de cateva minute.
Garnitura de orez:  se pun stafidele  (sau caisele uscate) la inmuiat in vin. Intr-o oala mare se pune apa in care se dizolva cuburile de pui, se da intr-un clocot si se adauga orezul brun (eu am avut doar alb), se fierbe neacoperit timp de 20 minute, dupa care se adauga orezul alb si se mai fierbe inca 10 minute, sau pana cand se inmoaie orezul. Atentie, folositi un orez bun, care nu se lipeste! Se scurge orezul si se amesteca cu stafidele cu tot cu vin, curry (eu am avut curry iute, daca aveti curry care nu este iute, puteti pune mai mult),  turmeric (eventual caise, taiate bucatele si castane de apa taiate feliute subtiri, in loc de stafide). Inainte de servire se adauga verdeata, se amesteca bine.
 
Pofta buna!

8 comentarii:

  1. Vai, dar ce combinatii super ai facut aici! VIn la tine la masa! Pupici

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce papica ai facut tu aici!:)
    Sunt topita dupa combinatia de carne si fructe.

    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. Un deliciu, o combinatie extraordinara, super! Multumesc tare mult pentru participare, succes!

    RăspundețiȘtergere
  4. Waw ce macare aromota. Parca simt gustul delicios....Yammy...

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu nu prea mananc carne de porc, dar aceasta combinatie arata foarte bine, pur is simplu salivez!

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc frumos Adina, Violeta, Irina si Andi!

    RăspundețiȘtergere
  7. Cu asta m-ai lovit rau de tot.Ador combinatiile astea.
    Pupici si weekend minunat.

    RăspundețiȘtergere