Pagini

marți, 31 ianuarie 2012

Tort cu vanilie si portocale

Este un tort aromat, cu blat pufos si crema de vanilie si bucatele de portocale, imbracat cu ciocolata, nuca macinata si frisca, foarte bun si usor de preparat. Blatul este pentru 3 tavi rotunde cu diametrul de 21 cm si este acelasi blat de la Prajitura cu crema de cacao.

Ingrediente blat:
5 oua,
1cana zahar,
1 cana faina,
3 linguri ulei,
1 lingurita amoniac, stins cu zeama de lamaie,
esenta vanilie.
Crema:
200g zahar,
6 linguri faina,
2 oua,
250ml lapte,
1 pachet unt (200 g),
2 linguri zahar pudra cu aroma de vanilie,
esenta de vanilie,
2 linguri coaja rasa de portocale,
1 lingurita coaja rasa de lamaie,             
2 portocale, bucatele.
Glazura de ciocolata:  2 linguri apa,
                                   2 linguri zahar,
                                   100g ciocolata cu lapte.
                              200ml frisca lichida si nuca macinata pt. ornat.
 Mod de preparare:  Se bat albusurile spuma si se adauga zaharul. Separat, se bat galbenusurile cu vanilia si uleiul. Se adauga amoniacul stins cu putina zeama de lamaie. Se pune o parte din albusuri peste galbenusuri, se  adauga faina, in ploaie si la sfarsit restul de albusuri. Se  imparte compozitia in 3 parti, se ung tavile de tort (diametrul de 21 cm), se toarna compozitia. Se coace la foc potrivit, timp de 35-40 min, pana se rumeneste putin.
  Pentru crema se amesteca laptele cu ouale batute usor. Se adauga faina amestecata cu zaharul. Se pun la foc mic si se fierb pana se ingroasa. Se ia vasul de pe foc si se bate compozitia  fierbinte,cu mixerul. Se lasa la rece.
  Intre timp, se bate untul cu 2 linguri de zahar pudra cu aroma de vanilie. Se adauga cate o lingura din compozitia racita, si apoi coaja de portocala si lamaie. Se pune si esenta de vanilie.
     Dupa dorinta, se insiropeaza blatul cu apa , zahar si suc de portocale. Se pune primul blat pe un platou si se aseaza peste el bucatele de portocala, se pune jumatate din crema de vanilie peste portocale, si se acopera cu al doilea blat. Se pun din nou portocale, restul de crema si deasupra cel de al treilea blat.
  Pentru glazura, se pune apa la foc mic si in ea se dizolva zaharul. Se adauga ciocolata taiata bucatele si se amesteca bine. Se toarna repede peste blatul de deasupra.Se lucreaza repede, sa nu se intareasca glazura.
  Se bate frisca cu o lingura de zahar pudra cu aroma de vanilie. Se imbraca tortul, pe lateral cu frisca si nuca macinata. Se orneaza  pe margine cu frisca si nuca macinata si ... gata tortul!

   Pofta buna!



                  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu