Pagini

luni, 26 decembrie 2011

Turta dulce cu cacao si zahar ars



Este o reteta de turta dulce cu cacao si zahar ars, numai buna de servit colindatorii micuti in ajun de sarbatori. Aveti nevoie, printre altele, de aproximativ 1 kg de faina, un pachet de unt si un singur ou; putin zahar pudra, un albus de ou si putina zeama de lamaie pentru glazura.

  Ingrediente: 200g unt sau margarina,
                          2 si1/2 cani de zahar,
                          1 lingura rasa de amoniac stins cu zeama de lamaie,
                          800-900g faina,
                          1 lingura scortisoara,
                          1 lingura cacao,
                          1/2 lingurita ghimbir macinat,
                          1ou,
                          100ml apa.


  Mod de preparare:


  Se caramelizeaza o cana de zahar si se stinge cu 100ml apa, se adauga restul de zahar (o cana si jumatate) si untul si se mai lasa putin pe foc, pana se dizolva zaharul. Se lasa sa se raceasca putin, apoi se adauga amoniacul stins in doua linguri zeama de lamaie si oul batut usor.

 

   Separat se cern 500g faina, se adauga cacao, scortisoara si ghimbir. Se amesteca bine si se toarna peste compozitia lichida.


    Se adauga restul de faina si se amesteca pana se obtine un aluat elastic.( Atentie, sa nu pui prea multa faina!) Se lasa la rece vreo 2-3 ore.
   
    Dupa ce s-a intarit putin aluatul, se itinde pe masa presarata cu faina si se taie in diferite forme. Se aseaza intr-o tava acoperita cu hartie de copt si se coc la foc mic, timp de 10-15 min ( sa fie un pic moi cand le scoti din cuptor, pt. ca se mai intaresc pe masura ce se racesc ).


     La sfarsit se orneaza cu glazura si bombonele colorate, dupa placere!

    Glazura: un albus  se bate cu 150-200g zahar pudra (eventual, cu aroma de vanilie) si putina zeama de lamaie.


                                               Pofta buna!


  Un mic secret: turta dulce se pastreaza in cutii inchise bine, impreuna cu o felie de paine proaspata, ca sa se inmoaie. Si acum asteptam colindatorii!
  


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu