Pagini

vineri, 23 decembrie 2011

Dulceata de portocale

Vi s-a intamplat sa vi se termine proviziile de dulceata in toiul iernii? Iata ce dulceata buna puteti prepara cu doua portocale, un grapefruit si o lamaie. In dulceata se foloseste atat pulpa de fruct cat si coaja taiata cubulete mici. Prepararea necesita un timp mai indelungat, fructele si cojile fierte in apa trebuie lasate cel putin 18 ore la rece. In rest, se prepara foarte usor si obtineti in jur de 5 borcane de 300 - 400 ml de dulceata aromata.
Din retetele cumnatei mele dragi, Sica, de la care am prins gustul gatitului!



    Ingrediente:  1 grape-fruit,
                             2 portocale,
                             1 lamaie,
                             aprox. 8 cani zahar.
    Mod de preparare:

Se cojesc portocalele si grape-fruit-ul, si cojile se taie cubulete.
Se fierb cojile in 6 cani de apa, timp de 5 min.
  Se strecoara cojile, se arunca apa si se repeta fierberea timp de 5 min, tot in 6 cani de apa. Se strecoara din nou si se arunca apa. Portocalele si grape-fruit-ul se curata bine de pielita alba, apoi se taie bucatele. Se taie si lamaia, felii subtiri, cu tot cu coaja.
Se amesteca fructele cu cojile si se pun la fiert in 6 cani de apa, timp de 5 min. Se acopera si se lasa la rece timp de 18 ore, cel putin.
  Dupa pauza de 18 ore, se pune compozitia din nou la fiert timp de 10-15 min. Se ia de pe foc si se masoara compozitia punandu-se in alt vas. Pentru fiecare cana de compozitie se adauga cate o cana de zahar. Se pune din nou la fiert, aprox. o ora, sau pana se leaga un pic. (Incearca cu o lingura, daca se lipeste  pe o farfuriuta, atunci este gata.)
 Eu am obtinut 5 borcanele de 300-400ml de dulceata.
 Pofta buuuna! Am folosit dulceata aceasta la urmatoarea reteta.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu