Pagini

joi, 26 martie 2015

Prajitură spaniolă

Din seria rețetelor vechi, dar bune, vă prezint prăjitura spaniolă, cu foi cu miere și smântână, cremă cu unt, lapte și nucă măcinată, și glazură acrișoară de cacao. Foarte bună!

Ingrediente foi:
60 g unt sau untură,
150 g zahăr,
2 ouă,
3 linguri smântână,
1 linguriță bicarbonat,
40 g miere,
1 linguriță esență rom,
500 g făină,
un praf de sare.
Crema:
250 g nucă măcinată,
200 ml lapte fierbinte,
250 g unt,
250 g zahăr pudră,
1 linguriță esență rom.
Glazura:
240 g zahăr pudră,
3 linguri cacao,
70 g unt,
3 - 4 linguri apă firbinte,
1 lingură oțet (sau 2 linguri zeamă de lămâie).
Mod de preparare foi:
  Se freacă untul cu zahărul, se adaugă ouăle. Se pune smântâna într-o cană și în ea se dizolvă bicarbonatul. Se amestecă toate și se adaugă mierea puțin încălzită (dacă este de salcâm și este fluidă, nu mai este nevoie să o încălziți). Se pune esența de rom, după care se adaugă făina.
 Se face un aluat nu prea tare, care se împarte în 4 părți egale. Se întind 4 foi și se coc pe rând, pe dosul tăvii unse cu ulei, la foc mediu.
  Crema:
 Se pune nuca măcinată într-un castron și se toarnă peste ea laptele fierbinte. Separat, se freacă untul cu zahărul și apoi se amestecă cele două compoziții. Se pune și esența de rom.
  Glazura:
 Se pune zahărul într-un castron și se amestecă cu 2-3 linguri cacao. se adaugă untul, se freacă bine, se adaugă zeama de lămâie și apoi apa fierbinte, treptat.
 Se umplu foile cu cremă și deasupra se toarnă glazura. Se lasă la rece, într-o cutie cu capac, până a doua zi.
Poftă bună!

2 comentarii: