Pagini

luni, 2 februarie 2015

Prăjitura Regina Maria

Probabil ați mai auzit de prăjitura Regina Maria... rețeta este veche, eu o am de mai bine de 20 de ani și abia acum am încercat-o pentru prima dată. Este o prăjitură pe cât de simplă, pe atât de bună! Nu conține nici praf de copt. Are două blaturi, unul pandișpan celălalt din albușuri cu nuci prăjite, și o cremă fină de gălbenușuri bătute pe abur, amestecate cu unt și vanilie.
Ingrediente blat pandișpan:
5 ouă,
5 linguri zahăr,
5 linguri făină,
o jumătate de păstaie vanilie.
Blat de albușuri:
6 albușuri,
6 linguri zahăr,
2 linguri făină,
200 g nuci prăjite, zdrobite,
vanilie.
Crema:
6 gălbenușuri,
200 g zahăr mai fin,
250 g unt,
o jumătate păstaie vanilie,
2 linguri cacao;
50 g ciocolată amăruie, pentru decor.
Opțional, 4 linguri gem de prune acrișor, pentru uns blatul pandișpan.
Mod de preparare:
Pentru blatul pandișpan se separă ouăle și se bat albușurile spumă, se adaugă zahărul, gălbenușurile și făina în ploaie, amestecând ușor. Se toarnă într-o tavă unsă, de 32cm/ 22cm și se coace la foc mic, timp de 25 - 30 minute.
 Pentru blatul din albușuri se bat albușurile spumă, se adaugă zaharul, treptat, vanilia, făina cernută și la sfârșit se pun nucile (prăjite și zdrobite cu sucitorul pe un fund de lemn). Se toarnă compoziția într-o tavă unsă, de 32cm/22cm și se coace la foc mic spre mediu, până se rumenește ușor și nu se mai lipește de scobitoare.
 Pentru cremă se bat gălbenușurile pe abur cu zahărul, se adaugă untul frecat bine în prealabil. Se împarte crema în două părți egale, într-una se pun semințele de la păstaia de vanilie, iar în cealaltă se pun 2 linguri de cacao.
Asamblare:
Batul pandișpan se unge cu gem de prune (opțional) și apoi cu crema de cacao. Se acoperă cu blatul de albușuri peste care se întinde crema de gălbenușuri. Deasupra se rade ciocolată amăruie.
Poftă bună!


7 comentarii:

  1. Arata foarte bine prajitura. Vad ca incep sa revina la moda prajiturile clasice pe care le faceau mamele noastre.

    RăspundețiȘtergere
  2. Așa este. Mulțumesc pentru vizită, Cristina!

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte faina prajitura ta! Ce-mi place cum curge gemul ala!!! Pup :*

    RăspundețiȘtergere
  4. eu nu am auzit de prajitura asta dar arata minunat, imi place cum se prelinge putin gemul ala rosu!

    RăspundețiȘtergere
  5. Vă mulțumesc pentru comentarii, fetelor!

    RăspundețiȘtergere