Pagini

vineri, 8 februarie 2013

Muschi de porc cu sos de lamaie si usturoi

Iata o alta combinatie foarte buna, si anume: carne de porc inabusita in putin ulei de masline, alaturi de un sos acrisor si aromat, cu zeama si coaja de lamaie, vin alb si usturoi, peste care se presara rozmarin, salvie sau patrunjel. Carnea se serveste alaturi de taietei din grau integral, sau orez brun cu aroma de iasomie, care sa absoarba tot sosul delicios de lamaie. ("Brown Jasmine Rice"- orez brun cu bob lung, care nu se lipeste si degaja o aroma delicata, naturala, in timpul fierberii; originar din Tailanda)
   De asemenea, puteti adauga ca garnitura buchetele fierte de broccoli sau spanac fiert, sau mazare congelata, fiarta 5 minute, scursa de apa si amestecata cu o lingura de unt.
   Dupa reteta Sauteed Pork Tenderloin Medallions with Lemon-Garlic Sauce.

Reteta este pentru 4 portii, daca doriti mai mult, mariti usor cantitatile.
Ingrediente:
1/2 kg muschi de porc (eu am folosit cotlet),
sare si piper negru, dupa gust,
2 catei de usturoi, taiati bucatele,
1/2 cana vin alb (puteti inlocui cu supa de pui, in caz ca nu consumati alcool),
1/2 cana supa de pui,
coaja rasa de la o lamaie (sau doar 1 lingurita, sa nu iasa sosul prea aromat),
1 lingura zeama de lamaie,
2 linguri ulei de masline,
1 lingura patrunjel proaspat tocat, sau 1 si 1/2 lingurita salvie sau rozmarin proaspat.
Puteti inlocui patrunjelul verde cu 1 si 1/2 lingurita patrunjel uscat, salvia sau rozmarinul proaspat cu 3/4 lingurita frunze uscate de salvie, sau rozmarin.
Folositi o cana de 250 ml pentru masurarea ingredientelor.
Mod de preparare:
Taiati muschiul in 12 felii mai groase si condimentati cu sare si piper pe ambele parti. Incalziti uleiul (1 lingura) intr-o tigaie si prajiti putin feliile, cate 1 minut si jumatate pe fiecare parte (eu am acoperit tigaia). Scoateti carnea pe o farfurie si acoperiti-o sa stea calda. In tigaia in care a fost carnea adaugati restul de ulei (1 lingura) si prajiti putin usturoiul, aproximativ 30 de secunde. Adaugati vinul si supa de pui si lasati pe foc pana scade putin, aproximativ 5 minute. Luati sosul de pe foc si adaugati sare si piper, dupa gust, coaja si zeama de lamaie si frunzele de patrunjel (salvie sau rozmarin).
Serviti sosul peste feliile de carne (aproximativ o lingura si jumatate la o portie) si peste paste sau orez fiert.
Pofta buna!
Varianta mea:
Supa de pui o puteti inlocui cu 1 cana apa, 1 cub Knorr de pui si 100 ml lapte. Amestecati toate ingredientele si dati intr-un clocot, pana se dizolva cubul. Pentru a obtine un sos mai gros adaugati 2 lingurite de amidon dizolvat intr-un sfert de cana apa rece, fierbeti 1 minut, apoi luati de pe foc si adaugati coaja, zeama de lamaie si condimentele.

10 comentarii: