Pagini

miercuri, 27 februarie 2013

Ardei umpluti si un proiect frumos

 
Este un proiect frumos lansat de Viorel Irascu pe site-ul Plecat de acasa, care isi propune sa promoveze bucataria romaneasca si sa o aseze pe regiuni, cu scopul de a cunoaste mai bine zonele turistice din tara noastra si sub aspect culinar. M-am gandit ca este o buna ocazie sa ne reamintim mancarurile bune de la mama de acasa, cu care am crescut, care ne trezesc nostalgii si amintiri frumoase si mai mult de atat, sa incercam sa redescoperim bucataria traditionala cu varietatea ei larga de mancaruri. Sper sa starnesc ceva in voi, sa va determin sa cautati prin caietele ingalbenite de vreme, sau printre amintirile voastre, retete de mancaruri romanesti si sa va alaturati in numar cat mai mare la acest proiect. Ce ziceti, v-am convins?
  Eu am sa incep cu o reteta foarte populara, care nu lipseste aproape din nici o casa de romani, anume: ardei umpluti cu carne si orez, asa cum se prepara in Muntenia. Reteta este cea pe care o stiu de-o viata (nu prea lunga, e adevarat) de la mama, de origine din partea de sud a tarii, mai precis jud.Dambovita.

Ingrediente:
14-15 ardei grasi mici/medii (pentru umplut),
100 g orez,
aprox. 500 g carne tocata amestecata (porc si vita),
1 ou,
1 lingura bulion,
1 ceapa mare (din care pastram jumatate pentru sos),
1 lingura ulei,
1 morcov mediu,
1 ardei gras mic, taiat bucatele (se amesteca cu carnea),
4 rosii mari, de gradina,
sare, piper, dupa gust,
eventual, ceva condimente pentru carne tocata,
patrunjel verde, tocat,
apa, cat sa acopere ardeii,
smantana proaspata, pentru servit.
Mod de preparare:
Spalam ardeii si ii curatam de cotor si seminte, cu grija, sa nu ii rupem. Tocam ceapa, un ardei mic (pe care o sa il amestecam cu carnea), patrunjelul (din care pastram putin pentru ornat) si dam morcovul prin razatoarea mica. Amestecam carnea tocata cu jumatate din ceapa tocata, ardeiul tocat, patrunjelul, morcovul ras, sare, piper, condimente. Alegem si spalam orezul si il adaugam peste amestecul de carne. Punem si oul, plus o lingura de bulion si amestecam bine. Taiem capace din partile laterale ale rosiilor, cu care vom acoperi ardeii umpluti. Taiem cubulete restul de rosii si pastram pentru sos.
Luam din amestecul de carne si umplem fiecare ardei, lasand un spatiu liber, de un deget, la gura ardeiului. Acoperim cu cate un capac facut din rosii. Asezam ardeii umpluti, in pozitie verticala, pe cat posibil, intr-o oala mare, incapatoare. Umplem oala cu apa cat sa acopere ardeii si punem sa fiarba incet, la foc mic. Intre timp preparam sosul, astfel: calim ceapa pastrata, cu restul de rosii taiate cubulete.
Incercam daca s-au fiert orezul si carnea, turnam sosul peste ardei, mai lasam pe foc timp de 1-2 minute si oprim focul. Presaram pe deasupra frunzele de patrunjel ramase.
Servim ardeii cu putin sos si smantana proaspata.
Pofta buna!

8 comentarii: