Pagini

marți, 25 decembrie 2012

Cum sa prepari o bezea

 In cartea Mennonite Country-Style Recipes & Kitchen Secrets, am gasit cateva sfaturi foarte utile despre cum sa prepari o bezea. Le astern mai jos, in speranta ca va vor fi de folos.
Asadar, ca sa obtineti o bezea frumoasa si inalta, pentru o tava rotunda cu diametrul de 22,5 cm, folositi 3 albusuri, o lingurita apa calda (ajuta la cresterea in volum a bezelei), 6 linguri de zahar si o lingurita zeama de lamaie. Pentru o bezea mai fina si care sa nu curga, puteti adauga 2 lingurite de amidon impreuna cu zaharul.
 In loc de zeama de lamaie, puteti folosi 1/4 lingurita bitartrat de potasiu (cream of tartar), care stabilizeaza si mentine forma albusurilor.
  Ouale se separa mai bine daca sunt reci, dar este foarte important sa le lasati sa se incalzeasca la temperatura camerei inainte de a le bate, ca sa creasca bine in volum. Daca va grabiti, puneti vasul cu albusuri intr-un vas mai larg cu apa calduta si lasati sa se incalzeasca putin. Aveti grija sa nu curga nici un pic de galbenus in albusuri, acest lucru va diminua mult volumul. De asemenea, vasul in care bateti albusurile si paletele mixerului trebuie sa fie curate, fara urma de grasime. In general, cand preparati o prajitura, este important sa bateti prima data albusurile, avand paletele mixerului curate (puteti bate galbenusurile cu aceleasi palete cu care ati batut albusurile, dar nu puteti bate albusurile cu paletele cu care ati batut mai intai galbenusurile, fara a le spala in prealabil).
  Adaugati apa calda si bateti la viteza maxima pana se obtine o spuma. Adaugati zeama de lamaie (sau bitartratul, daca alegeti sa folositi), reduceti viteza usor si adaugati treptat zaharul si amidonul. Dati din nou pe viteza maxima si bateti pana cand se dizolva zaharul si bezeaua devine tare si lucioasa. O batere insuficienta, duce la aparitia unor mici picaturi maronii pe bezeaua coapta la cuptor si la scaderea in volum a bezelei dupa coacere. De asemenea, bezeaua isi va lasa lichid dupa ce se raceste. Pe de alta parte, daca bateti prea mult timp bezeaua,     aceasta se va intari prea tare si nu va mai putea fi intinsa uniform si va scadea din nou in volum. Pentru a verifica daca s-a dizolvat zaharul, frecati putin din bezea intre degete si simtiti daca mai sunt granule de zahar.
  Pentru o placinta (tarta) cu bezea, acoperiti cu un strat de bezea incepand din margine, iar in centrul placintei puneti un strat mai gros de bezea si faceti un "mot", pentru a fi mai apetisanta. Coaceti la foc potrivit timp de aproximativ 12-15 minute, pana se rumeneste usor.(O temperatura prea mare la cuptor reduce din inaltimea bezelei.) Scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca la temperatura camerei, departe de curenti de aer. Racirea prea brusca a bezelei face ca aceasta sa se retraga de pe margini si sa se micsoreze. Pentru a taia mai usor bezeaua, treceti cutitul prin apa fiarta, sau ungeti-l cu putina grasime.
 Pentru un aspect mai apetisant, inainte de coacere puteti presara deasupra bezelei firimituri de biscuiti (graham cracker crumbs), sau fulgi de cocos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu