joi, 13 iunie 2019

Albă ca zăpada

Oare este vreun român care să nu fi auzit de prăjitura Albă ca zăpada? Cei din generația mea au gustat-o sigur! Este prăjitura cu foi și cremă de lămâie, cu care mamele noastre ne-au îndulcit copilăria. Face parte din categoria prăjiturilor vechi, dar bune. Se prepară relativ ușor, însă trebuie lăsată timp de o zi la frigider, până se frăgezesc foile. Este aromată, delicioasă și răcoroasă!
Aici am încercat rețeta din revista PRACTIC Cărticica practică nr.2 / 2015.
Ingrediente foi:
10 linguri lapte,
10 linguri zahăr,
2 ouă,
10 linguri ulei,
1 linguriță rasă amoniac stins cu zeamă de lămâie,
un praf de sare,
aprox. 550 g făină.
Crema:
1 litru lapte,
8 linguri făină,
zeama de la o jumătate de lămâie,
6 linguri zahăr,
200 g unt,
coaja rasă de la o lămâie,
esență de vanilie,
opțional, nucă de cocos, pt. ornat.
Mod de preparare:
Se bat ușor ouăle cu zahărul, sarea și laptele. Se adaugă amoniacul stins cu zeamă de lămâie, apoi uleiul, alternând cu făina cernută. Se amestecă bine până se obține un aluat bun de întins. Se împarte aluatul în trei părți egale. Se întind trei foi de 25 cm/ 35 cm și se pun, pe rănd, pe dosul tăvii acoperite cu hârtie de copt, după care se coc la foc mic, timp de 15 minute, fiecare.

Crema se prepară astfel:
- se amestecă făina cu zahărul și coaja de lămâie, într-o crăticioară;
- se adaugă laptele rece și se amestecă până se omogenizează;
- se pune compoziția la fiert, așezând crăticioara într-un vas mai mare cu apă, se fierbe la foc mic, amestecând mereu, până se îngroașă ca o budincă;
- se ia crăticioara de pe foc și se adaugă în budincă zeama de lămâie și esența de vanilie, apoi se lasă să se răcească;
- se mixează untul, care trebuie să fie moale, la temperatura camerei
- se adaugă câte o lingură din budinca rece peste untul frecat, până când se încorporează toată budinca.
Asamblare:
Se întinde folie alimentară în tavă, se așază prima foaie, se unge cu o treime din crema de lămâie. Se adaugă a doua foaie, din nou cremă, apoi a treia foaie și restul de cremă. Deasupra se presară nucă de cocos.
Se acoperă prăjitura cu folie alimentară (sau se pune într-o cutie cu capac) și se lasă la frigider până a doua zi, apoi se taie, după preferință.
Să aveți spor la lucru și poftă bună!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu