miercuri, 22 mai 2019

Prăjitură cu vișine și cremă de gălbenușuri

Este o prăjitură delicioasă, cu gust intens de ciocolată, vișine și cremă fină de frișcă și vanilie. Blatul este după rețeta de chec cu albușuri, a Violetei de la Caietul cu rețete, este foarte bun și simplu, dar eu am ales să-l acopăr cu crema cu gălbenușuri de la prăjitura cu cocos. O combinație reușită!

Ingrediente blat:

8 albușuri,
1 cană zahăr pudră,
1 cană ulei,
1 cană făină,
1 cană ciocolată rasă (150 g),
3 linguri cacao,
2 lingurițe praf de copt,
1 cană vișine fără sâmburi (proaspete sau din compot).
Crema de gălbenușuri:
8 gălbenușuri,
8 linguri zahăr,
50 g amidon,
300 ml lapte,
300 ml frișcă,
esență vanilie,
un praf de sare,
opțional, 2 linguri zahăr pudră vanilat.
Mod de preparare blat:
1.Se bat albușurile spumă, se adaugă zahărul pudră, treptat.
2.Se toarnă uleiul și se amestecă ușor cu o spatulă, de jos în sus.
3.Se cerne făina într-un vas separat, se adaugă cacaua, praful de copt și ciocolata rasă.
4.Se adaugă câte o lingură din compoziția uscată peste spuma de albușuri. Se amestecă  ușor, până se omogenizează compoziția. 

5.Se toarnă într-o tavă de chec îmbrăcată cu hârtie de copt, unsă puțin (sau într-o tavă de prăjituri de 32 cm/ 22 cm). Se pun vișine, scurse de zeamă, din loc în loc, se apasă ușor cu degetul, să intre puțin în blat.
6.Se coace la foc mediu, timp de 25 – 30 min. Se consumă ca atare sau se poate adăuga  crema de gălbenușuri și vanilie. Modul de preparare îl găsiți aici. 
Blatul răcit se taie pe jumătate, se unge cu cremă și apoi se acoperă cu ciocolată topită (50 g) în frișcă lichidă (50 ml) , încălzită ușor.
 

Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu