marți, 23 aprilie 2019

Cozonac

Fie că sunt cu nucă, fie că sunt cu mac, cu stafide sau rahat, cozonacii sunt întotdeauna buni. De această dată am folosit doar gălbenușurile de la ouă și ulei amestecat cu unt topit, iar cozonacii au ieșit fragezi și pufoși. Rețeta este pentru patru cozonaci medii, doi împletiți și doi simpli.
Ingrediente aluat:
7 gălbenușuri (din care păstrăm 2 pentru uns),
un praf de sare,
500 ml lapte,
20 g drojdie uscată,
370 g zahăr,
200 ml ulei,
100 g unt topit,
aprox. 1 kg făină,
1 fiolă esență vanilie,
coaja rasă de la o lămâie.
Umplutura:
400 g nucă măcinată,
240 g zahăr pudră,
50 g cacao,
100 ml lapte,
100 g stafide,
200 g rahat,
1 fiolă esență vanilie.
Mod de preparare:
Se amestecă drojdia cu o lingura de făină și puțin lapte cald. Se lasă să crească 5 minute. În restul de lapte se topește untul și zahărul. Se bat ușor 5 gălbenușuri într-un vas. Se cerne un sfert din cantitatea de făină într-un vas încăpător, se toarnă peste ea drojdia, laptele călduț (să nu fie fierbinte!) și gălbenușurile. Se amestecă ușor cu o lingură de lemn.
Se adaugă coaja de lămâie și esența de vanilie, restul de făină și uleiul. Se frământă până se obține un aluat moale, care se desprinde de pe vas. Se acoperă aluatul cu un șervet de bucătărie și se lasă să crească într-un loc cald, până își dublează volumul.
Între timp, se  îmbracă tăvile de cozonac cu hârtie de copt, unsă puțin.
Umplutura se prepară astfel:
se amestecă nuca măcinată cu zahărul pudră, cacaua și stafidele, se adaugă laptele și esența de vanilie.
Rahatul se taie în cubulețe mici, urmând să fie pus peste umplutura de cacao, când se umplu cozonacii.
Se împarte aluatul, se întinde foaie dreptungiulară și se umple cu umplutura de cacao peste care se pun cubulețele de rahat, din loc în loc. Se rulează strâns, eventual se împletesc ruladele și se așază în tăvi. Se lasă să crească cozonacii, apoi se ung cu cele 2 gălbenușuri rămase, bătute ușor. Se presară deasupra zahăr, mac și susan.
Se coc la foc mic, 45 - 50 minute, până se rumenesc frumos.

Spor la lucru și poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu