luni, 30 noiembrie 2015

Cotlet de porc cu gutui


După ce am încercat merele, portocalele, afinele și prunele uscate, m-am gîndit la o nouă garnitură pentru friptura de porc, anume: gutuile. Cu gustul lor dulce acrișor și aroma inconfundabilă care rămâne chiar și după fierbere, gutuile dau savoare mâncării. Pasate sau tăiate felii și înăbușite într-un sos caramel cu unt, aceste fructe se potrivesc de minune cu cotletul fraged de porc. V-am stârnit curiozitatea? Încercați!
Ingrediente:
500 g cotlet porc,
sare, piper,
1 lingură ulei,
50 g unt;
***
3 linguri zahăr,
400 ml apă,
90 g unt,
zeama de la o jumătate de lămâie,
500 g gutui.
Mod de preparare:
Se presară sare și piper peste bucata de cotlet, apoi se prăjește într-o lingură de ulei încins, într-o tigaie de teflon, aprox. 1 minut pe fiecare parte. Se pune apoi cotletul într-un vas termorezistent, cu 50 g unt și se bagă la cuptor la 200 grd. C (400 grd. F), timp de 40 minute sau până se pătrunde în interior.
Se caramelizează zahărul, se adaugă 40 g unt, se amestecă continuu, apoi se adaugă zeama de lămâie și apa.
Se taie gutuile felii și se pun să fiarbă la foc mic, în sosul caramel, până se înmoaie. Se scot feliile de gutui și se scurg,  jumătate se păstrează întregi, restul se dau prin sită sau se pasează cu un blender. Se prepară un piure din pasta de gutui și lichidul în care au fiert gutuile, se adaugă sare și piper, după gust.
Restul de gutui se călesc în untul rămas, într-o tigaie de teflon, timp de 1-2 minute.
Se feliază cotletul și se servește alături de piureul de gutui, feliile de gutui și spanac sau alte legume verzi.
Poftă bună!

2 comentarii: