sâmbătă, 12 aprilie 2014

Tort Rigoletto

 
Este un tort cu blat de cacao, crema de vanilie, gem, nuci și vișine din compot. Rețeta este cea de la prajitura Rigoletto, ușor îmbunătățită. Tortul este format din trei blaturi cu dimensiunile de 25 cm /35 cm.

Ingrediente pt. un blat:
7 ouă,
4 linguri cacao,
5 linguri apă,
12 linguri zahăr,
11 linguri făină,
2 lingurițe praf de copt,
esență de vanilie.
Mod de preparare blat:
 Se bat albușurile spumă, se adaugă zahărul, treptat. Separat, se bat galbenușurile, se adaugă jumătate din spuma de albușuri împreună cu ingredientele uscate (făină, cacao, praf de copt) și apa. Se amesteca bine. Se pune și restul de albușuri și se amestecă ușor cu o spatulă sau cu o lingură de lemn, de sus în jos, să nu se lase albușurile. Se toarnă compoziția într-o tavă de 25 cm/ 35 cm, acoperită cu hârtie de copt unsă puțin. Se coace la foc moderat (180 grade Celsius), timp de 20- 25 minute. Se prepară trei astfel de blaturi.
Ingrediente cremă:
4 ouă,
600 ml lapte,
360 g zahăr,
12 linguri făină,
400 g unt,
2-3 linguri zahăr pudră cu aromă de vanilie,
câteva picături esență de vanilie;

350 - 400 g gem acrișor de prune,
un compot de vișine de 750 - 800 g,
130 g nuci prăjite, bucăți mici.
Mod de preparare cremă:
 Se bat ouăle ușor cu o furculiță și se amestecă cu laptele rece. Se amestecă făina cu zahărul și se pun peste compoziția cu lapte. Se pun la fiert în baie marină, amestecând mereu până se obține o budincă groasă. Se lasă să se răcească. Untul se bate cu zahărul pudră și se adaugă câte o lingură din budinca rece. Se amestecă bine.
Glazură:
200 g ciocolată cu lapte, sau amăruie,
80 g unt moale;
fulgi de ciocolată, sau încă 100 g ciocolată răzuită, pentru ornat,
optional,marțipan.

 Asamblare tort: 
  Se pune primul blat pe un platou, se însiropează cu zeamă de la compotul de vișine, se unge cu gem de prune, se acoperă cu nucile prăjite. Se întinde o treime din cremă peste nuci și se acoperă cu cel de al doilea blat, însiropat în prealabil. Se unge din nou cu cremă, peste care se pun vișine din compot, fară sâmburi și scurse de zeamă. Deasupra se pune ultimul blat însiropat și se acoperă cu glazura de ciocolată (se topesc împreună ciocolata și untul, în baie marină). Cu restul de cremă se unge tortul pe lateral și se ornează după plăcere.

2 comentarii: