marți, 22 octombrie 2013

Ciolan afumat pe pat de varza


De cum am vazut ciolanul acesta,  mi l-am si imaginat aburind frumos, pe un pat de varza calita, usor condimentata. M-am gandit cum sa-l fac sa fie mai fraged si mai aromat, asa ca, la inceput l-am fiert in apa cu boabe de piper si foi de dafin, apoi l-am inabusit in bere, la cuptor,  pentru inca 40 de minute, dupa care l-am asezat peste varza, din nou la cuptor, sa se rumenesca frumos.
Ingrediente:
1 ceapa,
2 linguri ulei
5 catei de usturoi,
1,5 kg ciolan afumat, dezosat,
apa, cat sa acopere carnea,
boabe de piper, dafin,
500 ml bere,
cimbru, rozmarin,
1 lingurita sare,
Pentru varza:
1 varza medie,
1 ceapa,
2 linguri ulei,
1 morcov ras,
4 cani zeama in care a fiert ciolanul,
1 lingura de bulion,
boia dulce,
piper proaspat macinat,
optional, un praf de mix jamaican (e foarte iute!!!),
3 - 4 lingurite sare,
patrunjel sau marar verde. 
Mod de preparare:
  Caleste ceapa si usturoiul in 2 linguri de ulei, adauga ciolanul si apa cat sa-l acopere, cateva boabe de piper si 2 frunze de dafin. Lasa la fiert timp de 30 de minute. Scoate ciolanul din apa si pune-l intr-un vas termorezistent. Toarna peste el 500 ml bere si 1/4 cana din apa in care a fiert, cimbru si rozmarin (nivelul lichidului sa acopere cam 3 sferturi din ciolan). Acopera vasul cu folie de aluminiu si pune-l la cuptor, la foc mediu. Dupa 20 de minute intoarce ciolanul pe partea cealalta, acopera din nou vasul si mai lasa-l la cuptor inca 20 de minute. Scoate vasul din cuptor si lasa-l acoperit pana prepari varza.

  Pentru varza, caleste cea de a doua ceapa in 2 linguri de ulei, intr-o oala mare, incapatoare. Adauga morcovul ras, varza tocata si 4 cani de apa in care a fiert ciolanul. Lasa sa fiarba la foc potrivit, amestecand din cand in cand. Cand varza este aproape patrunsa, adauga bulion, boia, piper macinat, cimbru, mix jamaican, 3-4 lingurite de sare. Amesteca totul si mai lasa sa fiarba putin.
  Intr-o tava mare, unsa usor, aseaza varza in strat uniform si pune ciolanul in mijloc. Mai adauga 1/2 cana apa (in care a fiert ciolanul) si toarna din loc in loc, peste varza. Pune tava la cuptor, la foc mediu, timp de aproximativ 25 de minute, pana se rumeneste usor ciolanul. Din cand in cand, mai stropeste ciolanul cu berea ramasa in vasul termorezistent. Daca a scazut prea mult apa din tava, mai adauga inca 1/2 cana din apa de la carne, sa nu se lipeasca varza.
  La sfarsit se pune verdeata (marar, sau patrunjel tocat), se feliaza ciolanul si se serveste cu varza din tava. Pofta buna!

4 comentarii: