sâmbătă, 16 februarie 2013

Cotlet de porc cu sos aromat de afine

M-am convins din nou ca fructele se potrivesc de minune cu carnea. Iata o asociere reusita: carne (bucata intreaga, neintepata) suculenta, rumenita cate 1-2 minute pe fiecare parte intr-o lingura de ulei si coborata apoi in cuptor, la foc tare, pentru 20-25 minute, scoasa pe un platou, feliata si servita apoi cu un sos de afine dulce acrisor si aromat. Va invit sa incercati!
  Si pentru ca luna aceasta Johanna de la Pasiune si Culoare ne invita sa gatim ceva din bucataria internationala, in cadrul "Provocarii Dulce Romanie", o sa particip si eu cu aceasta reteta.
 Dupa reteta Pork Chops with Savory Blueberry Sauce.



Ingrediente:
aprox 700 g cotlet de porc,
putin praz, taiat feliute subtiri (un fir de ceapa verde, in original),
1/2 cana vin rosu,
1/4 cana apa,
1 cana afine (1/2 cana afine, in original),
coaja si zeama de la o jumatate de lamaie,
2 linguri unt,
patrunjel verde tocat;

eu am adaugat 2 linguri corn syrup (puteti inlocui cu miere sau zahar brun, daca doriti).
Mod de preparare: Preincalziti cuptorul; condimentati carnea cu sare si piper si puneti-o in 2 linguri de ulei incins, intr-o tigaie incapatoare. Lasati carnea la foc mediu, timp de 1-2 minute pe fiecare parte, pana se rumeneste putin. (Atentie cand o intoarceti de pe o parte pe cealalta, manevrati usor, cu doua spatule, sau un cleste de bucatarie, fara sa intepati carnea, sa nu se scurga lichidul din interior.) Puneti carnea intr-o tava unsa pentru friptura si coborati-o la cuptor, la foc tare pentru 20-25 minute (in reteta originala carnea se tinea la cuptor doar 10-12 minute, dar mie mi s-a parut ca nu era patrunsa bine, asa ca am mai lasat-o inca pe atat).
 Intre timp preparati sosul astfel: scurgeti surplusul de ulei din tigaia in care a fost carnea, pastrand doar o lingura. Incalziti uleiul si adaugati prazul taiat feliute subtiri, lasati timp de 1-2 minute, pana se patrunde putin, adaugati vinul si apa, dati intr-un clocot. Adaugati afinele (eu am avut afine congelate, dar cu siguranta merg si cele proaspete), fierbeti putin. Adaugati zeama si coaja de lamaie si mai lasati putin pe foc. In acest moment eu am gustat din sos si mi s-a parut acru, asa ca am adaugat, fara teama, 2 linguri sirop, intrucat am mai studiat si alte retete de sos de afine care contineau zahar brun. Si, pentru ca gusturile sunt diferite, puteti alege varianta originala (mai acrisoara, chiar acra as spune!), sau varianta mea (dulce-acrisoara), cum va place. Luati sosul de pe foc si adaugati 2 linguri de unt, amestecand usor pana se topeste. Puneti si un praf de sare.

Carnea se scoate pe un platou si se taie in felii mai groase. Serviti cu sosul de afine si putin patrunjel verde, tocat. Very good!

Pofta buna!




7 comentarii:

  1. si mie imi place combinatia carne-fructe! e eleganta si gustoasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa este, Adnia. Multumesc de vizita! Trebuie sa trec si eu pe la tine sa studiez putin pastravul acela cu menta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesanta combinatia,am sa incerc si eu!!!puppp!!

    RăspundețiȘtergere
  4. ador combinatiile cu fructe, chiar azi am programat pui cu afine <3
    Duminica frumoasa draga mea!

    RăspundețiȘtergere
  5. Delicioasa carnita pregatita cu fructe... O portie mica si pentru mine ! Pupici !

    RăspundețiȘtergere
  6. Mirela, Emily, Daniela si Mimmi, ma bucur ca va place combinatia! Va multumesc ca m-ati vizitat!

    RăspundețiȘtergere