sâmbătă, 1 decembrie 2012

Prajitura "Catifelin"

Totul a pornit de la  Irina care a preparat  prajitura "Cafelina", ocazie cu care mi-am amintit ca am si eu o reteta asemanatoare cu a ei, si anume prajitura "Catifelin". Asadar, va prezint o prajitura cu blat pufos cu nuca macinata, insiropata cu cafea indulcita, unsa cu un gem de prune, acrisor, si o crema fina cu vanilie si galbenus de ou. Foarte fina, usor de preparat si  foarte buna! Gemul acrisor se imbina perfect cu gustul de cafea, nuci si vanilie!

Ingrediente blat:
6 oua,
200 g zahar pudra,
125 g faina,
140 g nuca macinata (sau 14 linguri),
1 lingurita praf de copt.
 Crema:
2 galbenusuri,
200 g zahar pudra (eu am pus doar 175 g zahar pudra cu aroma de vanilie),
200 g unt,
esenta vanilie.
***
1 cana cafea indulcita, pentru insiropat blatul
3 - 4 linguri gem de prune acrisor, pentru uns blatul,
50 g ciocolata si cateva nuci prajite, pentru pus pe deasupra.
Mod de preparare: se bat albusurile cu zaharul pudra pana se obtine o spuma tare. Se adauga cate un galbenus si se amesteca usor dupa fiecare. Separat se amesteca faina cernuta cu praful de copt si nuca macinata si se introduc in restul compozitiei. Se toarna compozitia intr-o tava de 32,5 cm / 22,5 cm, acoperita cu hartie de copt. Se coace la foc potrivit, pana se rumeneste usor si nu se mai lipeste de scobitoare.
Pentru crema se bat galbenusurile cu zaharul pudra, apoi se adauga untul moale.Se taie blatul in doua  pe lungime, se insiropeaza primul blat cu cafea indulcita, se unge blatul cu gem acrisor, dupa care se pune jumatate din crema. Se aseaza al doilea blat si se insiropeaza cu restul de cafea. Se intinde restul de crema, peste care se rade ciocolata si se presara cateva bucati de nuci prajite. Daca folositi o tava mai mare, atunci nu mai este nevoie sa taiati blatul pe jumatate. Insiropati-l, ungeti-l cu gem si apoi cu crema, iar deasupra presarati ciocolata rasa si nuci prajite.
  Pofta buna!

13 comentarii:

  1. Ce bine arata! Si peisajul din fundal e superb.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Cristina! Prin spatele casei noastre trece raul Ilva. Intr-adevar, peisajul este frumos in orice anotimp.

      Ștergere
  2. Cum sa nu-ti placa o asemenea bunatate....?
    Nuca , crema de vanilie....preferatele mele.
    Pot sa ma servesc ?
    Te tzuc !

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce te mai rasfeti!:)
    Sigur ca vreau si eu !;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce bine arata!! Vreau si eu o portie! Pup

    RăspundețiȘtergere
  5. Toate prăjiturile cu nucă şi cafea sunt pe gustul meu.

    RăspundețiȘtergere
  6. Gabi nu este corect sa imi faci pofta! Arata minunat si sigur este delicioasa. O sa o trec pe lista alaturi de prajitura Eminesciana! Timp sa fie sa le fac. Te pup.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Irina, tu esti cea care mi-a amintit de aceasta prajitura. Multumesc frumos!

      Ștergere
  7. Multumesc de vizita Mirela, Mihaela, Sidy, Adina, Paula, Adriana, Haplea.

    RăspundețiȘtergere
  8. super combinatie! Sigur a fost delicioasa!
    te pup!

    RăspundețiȘtergere