miercuri, 16 mai 2012

Tort cu visine si crema de ciocolata

Tortul cuprinde un blat simplu de pandispan, un strat de visine cuprinse intr-un amestec de gelatina, smantana si frisca lichida, un blat cu cacao, la mijloc, o crema de ciocolata si din nou un blat simplu de pandispan. Deasupra are o glazura de ciocolata, frisca, e scris cu o glazura alba si ornat cu frunze de ciocolata alba, iar pe lateral este uns cu crema de ciocolata si tapetat cu fulgi de migdale. Am facut aceasta descriere intrucat nu am nici o fotografie cu sectiunea tortului.
 Ingredientele sunt pentru 2 torturi cu diametrul de 21- 22 cm.

Ingrediente blat  pandispan: 10 oua, 400 g zahar, 400 g faina, 6 linguri ulei, 2 lingurite amoniac, stins cu zeama de lamaie, esenta vanilie.
Blat cu cacao: 4 oua, aprox.1 cana zahar, 1 lingurita esenta vanilie, 1/3 cana cacao, 1/2 cana faina, 1/4 lingurita praf de copt, 1/4 lingurita bicarbonat, 1/8 lingurita sare, 1/3 cana apa. Folositi o cana de 250 ml pt. a masura ingredientele.
Amestec visine: 2 compoturi de visine de 800 g, 1 plic si jumatate gelatina Dr. Oetker (15 g), 250-300 g smantana, 150 ml frisca lichida, 200 g zahar pudra, esenta de migdale.
Crema de ciocolata: 150 g ciocolata amaruie, 100 g smantana, 250 g unt, 200 ml frisca lichida, 3 linguri zahar pudra. Aici m-am inspirat din reteta Laurei Sava: Tort cu crema de ciocolata.
Glazura de ciocolata:  4 linguri zahar, 4 linguri lapte, 200 g ciocolata amaruie (sau cu lapte),50 g unt moale, esenta vanilie.
Glazura alba: 1/2 albus de ou, batut usor, aprox. 150 g zahar pudra, 20 g unt,  2 lingurite zeama de lamaie.
 Aprox. 100 g fulgi de migdale, 200ml frisca lichida si frunze de ciocolata pt. ornat torturile.
Mod de preparare:  Pt. blatul simplu vezi reteta    de la prajitura cu cacao, este acelasi blat, doar ca este cu esenta de vanilie. Se toarna compozitia in 2 tavi rotunde (cu diametrul de 21 cm), unse si tapetate cu faina. Se coc la foc potrivit, pana se rumenesc usor. Dupa racire se taie fiecare blat pe jumatate.
  Pt. blatul cu cacao vezi reteta  de la rulada cu visine, este acelasi blat, doar ca se pune in 2 tavi rotunde, imbracate cu folie de aluminiu si unse bine cu ulei. Se coc la foc mic 20-25 min, apoi se rastoarna pe un servet pudrat cu zahar pudra si se desprinde usor folia. Se lasa blaturile sa se raceasca si se insiropeaza cu 120 ml lapte amestecat cu 4-5 linguri de coniac.
  Pt. amestecul de visine se procedeaza astfel: se scot samburii de la visine, se bate smantana cu zaharul si frisca lichida. Se dizolva gelatina intr-o cana de apa rece, se lasa 10 min, apoi se fluidizeaza in baie de abur, amestecand pana se subtiaza. Atentie sa nu se fiarba! Se toarna calduta peste compozitia cu frisca. Se pun si visinele. Se toarna amestecul de visine peste baltul de pandispan(in tava in care a fost copt), iar deasupra se pune blatul de cacao. Se lasa la frigider peste noapte.
 Pt. crema de ciocolata, se topeste ciocolata in baie marina, se adauga smantana, se lasa sa se raceasca. Se bate untul si se amesteca cu ciocolata. Separat se bate frisca si se amesteca cu restul de crema.
   Asamblare: Se scot blaturile de la frigider si se ung cu crema de ciocolata, se pune blatul de pandispan deasupra si se imbraca tortul pe lateral cu restul de crema de ciocolata. Se tapeteaza torturile cu fulgi de migdale, iar deasupra se toarna glazura de ciocolata.
  Pt. glazura de ciocolata se amesteca pe foc laptele cu zaharul, pana se dizolva, se adauga ciocolata, bucati mici si untul. Se amesteca pana se omogenizeaza, se toarna repede peste torturi.
 
                       

11 comentarii:

  1. Foarte frumos si delicios tortul.

    RăspundețiȘtergere
  2. O reteta complexa!Cred ca rezultatul e pe masura!Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc frumos, Cristina, Mihaela, Alina si Gina pt. aprecieri!

    RăspundețiȘtergere
  4. poti sa imi spui te rog unde ai gasi fulgi de migdale? ms mult

    RăspundețiȘtergere
  5. Fulgii de migdale sunt cumparati de la supermarket(Kaufland) in punguta de 80 g, sunt ambalati de "Stilla natura" si nu au costat nici mult. Recunosc ca sunt f. subtiri, f. fragili, trebuie lucrat cu atentie cu ei, altfel se farama.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ai avut ceva de lucru cu acest tort, dar rezultatul este unul foarte frumos! Felicitari, te pup!

    RăspundețiȘtergere
  7. Cu ce ati scris urarea pe glazura?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am scris cu putin albus amestecat cu zahar pudra,unt si zeama de lamaie (vezi glazura alba de la ingrediente). Multumesc de vizita!

      Ștergere